Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Οικογιορτή Κατερίνης


Διακήρυξη Οικογιορτής 

Σήμερα, στη παρατεταμένη περίοδο «κρίσης», που το καταναλωτικό μοντέλο καταρρέει, προβάλλουν με μεγαλύτερη συνέπεια και αποτελεσματικότητα προσπάθειες που είναι απαραίτητες για την κοινωνία και τον αξιοπρεπή βιοπορισμό των ανθρώπων. 
Η αλληλέγγυα οικονομία μεταξύ παραγωγών-χειροτεχνών και της υπόλοιπης κοινωνίας, μπορεί να διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες ώστε η δημιουργία μικρών μονάδων, με έμφαση στη τοπικότητα και στη συμμετοχική λειτουργία, να δώσει λύσεις αλλά και εκείνα τα κοινωνικά χαρακτηριστικά που αποτελούν αναγκαία συνθήκη για τον άνθρωπο, όπως η ισότητα και η ελευθερία.
Η Οικογιορτή Κατερίνης, υποστηρίζει τις παραγωγικές δραστηριότητες και τη συνεργασία των παραγωγών μεταξύ τους, στηρίζει την άμεση προσωπική σχέση παραγωγού-καταναλωτή και την τοπικότητα των προϊόντων. Επιπλέον, προβάλλει και προωθεί το πρόταγμα για δίκαιη και καθαρή τροφή για όλους, αποσυνδεόμενη από την έντονη εμπορευματοποίηση. 
Ως απάντηση στην κοινωνική, οικολογική, οικονομική κρίση που βιώνουμε προτείνουμε έναν άλλο τρόπο ζωής και παραγωγής, ενάντια στη λεηλασία της Γης, στην καταστροφή τoυ περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών και δημιουργούμε τον κόσμο που θέλουμε μέσα στον κόσμο που θέλουμε να ξεπεράσουμε.
Αναδεικνύουμε τα κεντρικά προτάγματα κάθε οικογιορτής που είναι: η άμεση σχέση μεταξύ παραγωγών και πολιτών χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, η υποστήριξη των μικρών παραγωγών, το μοίρασμα των γνώσεων και των εμπειριών και η προώθηση της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας.
Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε σημαντικά προβλήματα της γεωργίας, του περιβάλλοντος και του ανθρώπου γενικότερα, προτείνοντας νέους δρόμους, φέρνοντας σε άμεση επαφή και ζύμωση παραγωγούς, χειροτέχνες, συλλογικότητες και γενικότερα ανθρώπους με κοινό όραμα για ένα καλύτερο κόσμο. 
Διαλέξαμε ένα τρόπο ζωής κοντά στο φυσικό μας περιβάλλον, κοντά στις αληθινές ανθρώπινες σχέσεις, μέσα στον κόσμο, δίχως να βάζουμε ταμπέλες. Γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι η ζωή δεν μπορεί να χειραγωγηθεί, ότι η ελευθερία δεν μπορεί να σκλαβωθεί. Πιστεύουμε στην ελευθερία, στην ειρηνική στάση ζωής, στην αλληλεγγύη, στην ήπια χρήση και ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων, σε ένα καλύτερο κόσμο για όλους. 
Το χρωστάμε σε εμάς και στις επόμενες γενιές, για ένα κόσμο πραγματικά βιώσιμο!

Η Οικογιορτή διοργανώνεται απ' τους ίδιους τους παραγωγούς
και προτάσσει την αυτο-οργάνωση και την άμεση δημοκρατία, την προώθηση της μικρής παραγωγής, την οικοτεχνία και την μεταποίηση με παραδοσιακές μεθόδους, τις παραδοσιακές χρήσεις των βοτάνων με θεραπευτική και καλλυντική δράση.

Προτάσσουμε τα συνεργατικά αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα ως απάντηση στην ανεργία και την εργασιακή εκμετάλλευση.

Η ζωή δεν είναι εμπόρευμα. 
Είναι χαρά, είναι δημιουργία, είναι συνεργασία, είναι γιορτή.


** Το παραπάνω κείμενο έχει προκύψει από τις διακηρύξεις των τοπικών γιορτών Βόλου,Τρικάλων,Ευβοίας, Θεσσαλονίκης και της Πανελλήνιας γιορτής οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου